Travmayla Yüzleşmek
- Psikolog Ezgi Özer
- 15 Kasım 2022
Ülkemiz zor bir dönemden geçiyorken hain bir terör saldırısı sonucu birçok kişi hayatını kaybetti ve yaralananlar oldu. Kelimelere bile dökmesi zorken birkaç gün önce hayatımızda olan insanların artık yaşamıyor oluşu ile yüzleşmek oldukça zor. Tabi ateş düştüğü yeri yakıyor, bir pazar günü çocuğuyla hava almaya çıkan aileler artık nefes alamıyorlar!
Travma yalnızca maruz kalan kişileri değil aynı zamanda bu kişilerin etrafındakilerini de etkiliyor. Taksim’de olan, bir yakınını bu hain patlama sonucu kaybeden, sosyal medya üzerinden görüntülerle bu olayı takip eden herkes travmaya maruz kalıyor. Bu yüzden görüntüleri yaygınlaştırmaktansa olayla ilgili gerekli bilgileri almak, mümkünse çocukların buna maruz kalmasını engellemek gerekiyor çünkü travma ile yüzleşmek ve onu iyileştirmek oldukça zor.
Güvende hissetmiyoruz; ne evde ne sokakta ne iş yerinde… Samimi ilişkiler kurmamız zorlaşıyor ve unutmak istiyoruz aslında çoğu şeyi; geçsin gitsin diye bekliyoruz bu zamanlar bir an önce. Yaşanan olayları sırtlamak ve bununla yüzleşmek oldukça acı veriyor. Bu olaydan direkt etkilenen ve travma yaşayan bir yakınınız varsa akut dönem geçtiğinde psikolojik destek almaya yönlendirebilirsiniz. İlk zamanlarda ise onun yanında olmak, yalnız bırakmamak önemli. Onu size açılması için zorlamayın, travma yaşayan insanlar duygularını anlatmakta güçlük çekebilir o ana dair görüntüleri hatırlamayabilir ve düşüncelerini dile dökmekte zorluk yaşayabilir.
Travmanın kendisi ‘’bu sonsuza kadar sürecek ve ben hep bununla yaşayacağım’’ deneyimidir. O yüzden kişi artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını düşünür, kendini soyutlamaya alabilir. Çevresindekilere uyum sağlamakta zorlanabilir ve kendini oraya ait hissetmeyebilir. Bedeninden uzaklaşıp sosyal hayatını umursamayabilir, duyularından yoksun bir şekilde devam etmeye başladığında ise farkındalığını kaybedebilir. Bu yüzden travmayla yüzleşmek, travmayı iyileştirmenin ilk adımıdır. Önce duyguları anlamak, yaşanan şeyin ne olduğunu bilmek sonrasında bütün hareketleri kavramanın yolunu açar.
Türkiye'de yaşayan insanlar olarak ne yazık ki eğitim, hukuk , ekonomik dağılım gibi eşitsizliklerden ve siyasete öncülük eden insanların seçimlerinden dolayı travmalarla dolup taştığımız bir zaman silsilesindeyiz uzun zamandır. Sistematık bir şekilde travmaya maruz kalıyor ve dayanışma içinde hayatta kalmaya çalışıyoruz.
Lütfen aşamadığınızı düşündüğünüz bir sorun var ise profesyonel bir destek almayı ihmal etmeyin!