İlişkideki Çatışmaları Çözmek İçin İpuçları
İlişki

İlişkideki Çatışmaları Çözmek İçin İpuçları

  • Psikolog Ezgi Özer
  • Psikolog Ezgi Özer
  • 16 Ekim 2023

İlişkilerde yaşanan problemlerin çoğu kullandığımız kelimelerden, ses tonumuzdan, partnerimize karşı aldığımız tutumlardan dolayı çözülmeyebiliyor. Sorunlara olan yaklaşım tarzımızı belirlemeden önce, bu sorun karşısındaki düşüncemiz ve duygularımız ne? Bunları listelemek olmalı.

Öfke, üzüntü, çaresizlik, hayal kırıklığı, endişe gibi hisler içinde olabilirsiniz. Bu duyguları neden hissediyorsunuz? Ne düşünüyorsunuz? Neyin daha farklı olmasını istiyorsunuz? Bunları belirledikten sonra partnerinizle iletişime geçebilirsiniz. Tabi ki her zaman duygu ve düşüncelerinizi analiz edecek vaktiniz olmayabilir, anlık tepkiler ve davranışlarla hareket edebilirsiniz fakat sonrasında problemi çözmek için de ilk verdiğiniz tepkileri devam ettirmemeniz gerekir. Yaşanan çatışmayı yönetmek ;kendinizi tanımakla başlar.  Diğer adımınız da yaklaşım tarzınızı belirlemek olacaktır.

Yumuşak başlangıçlar yaparak ‘’sen’’ yerine ‘’ben’’ ifadeleri kullanın.

‘’Benimle hiç ilgilenmiyorsun.’’ demek yerine ‘’İhmal edildiğimi hissediyorum.’’

‘’Para konusunda dikkatsizsin.’’ demek yerine ‘’Daha fazla tasarruf etmemizi istiyorum.’’

‘’Beni anlamıyorsun.’’ demek yerine ‘’ Anlaşıldığımı düşünmüyorum.’’

Kullandığınız cümleler partnerinizi suçlamak yerine kendi hislerinize odaklanırsa tartışmanızın çok daha başarılı olacağını unutmamalısınız.

Olan olay üzerinden konuşmanız ve genellememeniz diğer adımlardan biri. Yargılayarak konuşursanız partneriniz kendini saldırıya uğramış hisseder ve kendini savunmaya alır bundan dolayı size anlayışla yaklaşamaz ve sorunun daha da büyümesine neden olur.

‘’Sen hep böylesin.’’

‘’Hiç beni dinlemedin ki zaten.’’

‘’Hep beni kırıyorsun.’’

‘’Bebekle hiç ilgilenmiyorsun.’’  gibi cümleler bunlardan bazıları olabilir.

 

Açık olun, partnerinizin sizin aklınızı okumasını beklemeyin.

‘’Yemek masasını çok dağınık bırakmışsın’’ yerine ‘’ ‘’Yemek masasının üzerindeki eşyaları temizlersen sevinirim. ‘’ isteğinizi belli eden ve rahatsızlığınızı direkt ifade eden cümleler kurmalısınız. İsteklerinizi belli ederken ‘’Lütfen, rica ediyorum’’ gibi cümleler kurmalı ve nazik olmalısınız.

En sonunda partnerinizi takdir etmeli ve sizin için yaptığı davranışları gördüğünüzü dile getirmelisiniz. Geçmişte yaptığı davranışları hatırlatarak, takdir eden şekilde beklentinizi söyleyebilirsiniz.

‘’Hatırlıyor musun, cumartesi akşamları sürekli dışarı çıkardık; o günler çok güzeldi. Seninle uzun uzun sohbet etmeye ve başbaşa vakit geçirmeye bayılırdım, senin de bundan keyif aldığını hissederdim. Bu cumartesi beraber vakit geçirelim mi ne dersin?’’ bu yaklaşım tarzı partnerinizin oldukça hoşuna gidecektir.

Meselelerinizi biriktirmemelisiniz. Şikayet ederek patlamaya hazır olunduğunda nazik olmak zordur. Bu nedenle bir meseleyi açmak için çok fazla beklemeyin.

 

4 Yorum
Yorum Yap